Benja

Benja – What’s in a name?

Benja is één van de eerste jongens van het Kiganda Children for Change Project. Naar hem is de stichting vernoemd. Zijn volledige naam luidt: Benjamin Sselugo. Het verhaal van Benja begint in Masaka, hier woont hij met zijn vader en nog 3 broers en zussen. Omdat zijn vader geen werk heeft, is zijn moeder naar Kampala vertrokken om voor een inkomen te zorgen. Terwijl vader de problemen verdrinkt met alcohol, verdient moeder nog niet eens 1 euro per dag met haar werk in een bar.

Als de thuissituatie in Masaka niet langer houdbaar is, verlaat Benja zijn vader en trekt hij in bij zijn moeder. Benja is dan 12 jaar oud. Ook de andere kinderen wonen inmiddels bij moeder in Kampala. Het is wel wat krap met zijn alleen in een 1-kamer woning. Een korte tijd lukt het Benja’s moeder om het schoolgeld voor alle kinderen te betalen. Maar al snel moet ze kiezen tussen de huur of het onderwijs. Benja stopt met school en helpt zijn moeder met het halen van water en koken. Maar grote delen van de dag brengt hij door op straat. Hij verveelt zich, drinkt soms bier met vrienden. Als het KCCP project van start gaat, sluit ook Benja aan.

Hij blijkt een gemotiveerde leerling. Hij let op en doet goed mee met de lesstof. Voetballen buiten de lessen om vindt hij fantastisch. Niet alleen Benja is blij dat hij zich kan ontwikkelen. Ook zijn moeder is ontzettend dankbaar dat hij van de straat af is. Thuis maakt hij zijn huiswerk en helpt hij zijn moeder met huishoudelijke taken. Benja doet het zo goed, hij kan al snel door naar het reguliere onderwijs.

Benja is een geweldig voorbeeld. Dit is waar wij het voor doen. Benja heeft een eerlijke kans gekregen op een goede toekomst. Zonder KCCP zou het verhaal van Benja heel anders zijn.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *